Bejelentés


Forever River River Phoenix (1970-1993)


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.
River Phoenix, a bukott angyal


A gyökerek…

17 évvel ezelőtt halt meg River Phoenix, Hollywood reménysége, ragyogó tehetsége, egy új színész-generáció vezető egyénisége. A 23 éves lázadó fiú kábítószer-túladagolásban vesztette életét barátja, Johnny Depp mulatójában, testvére, Joaquin Phoenix karjaiban. Bár élete, halála, és rövid, de gazdag pályája alkalmassá tették arra, hogy legendává váljon, egy évtizeddel tragédiája után úgy tűnik, az utókor inkább elfeledi.

1993 novemberében a 23 évesen elhunyt River Phoenixet temette családja és szűk baráti köre. Édesanyja, Arlyn Dunetz megdöbbentő emlékeit osztotta meg a jelenlévőkkel: elmesélte, hogy 1970 augusztusában 48 órán keresztül vajúdott elsőszülött fiával, aki sehogy sem akart világra jönni. Majd mikor végül mégis rászánta magát a születésre, az édesanya szerint "mintha ultimátumot adott volna, hogy nem marad sokáig". Az orosz-magyar származású Arlyn Dunetz és férje, John Bottom mindent megtettek azért, hogy fiuk és testvérei élete egy percig se teljen abban az átlagos tespedésben, melyben véleményük szerint Amerika lakosságának jó része leledzett. A hippi szülők 1968-ban egymástól függetlenül hagyták el középosztálybeli családjukat, hogy aztán egymásra találva a szabadság és a szerelem jegyében alapítsanak családot.

Talán épp nászéjszakájuk gyümölcse volt River Jude Bottom, később Phoenix, aki már egy kommuna tagjaként látta meg a napvilágot. A közösség David Berg szellemi vezetése alatt verbuválódott Children of God, vagyis Isten gyermekei néven. Vallásuk a szexuális gyönyörökben gyökerezett, melybe a tagok gyermekeit is beavatták. River később úgy nyilatkozott, hogy négyévesen veszítette el a szüzességét. Tízéves volt, amikor csömöre lett a szextől, és négy évig önmegtartóztató életet élt. Közben a család hét főre terebélyesedett. A szülők minden gyermeküknek szimbolikus nevet adtak: River (folyó) után lányuk a Rain (eső) nevet kapta, majd világra jöttek a többiek: Leaf (falevél), aki később Joaquinre váltott, Summer (nyár) és Liberty (szabadság). 1975-ben Isten gyermekeinek misszionáriusaként Venezuelába költöztek. Minthogy a szülők semmiképp nem óhajtottak visszailleszkedni a polgári életformába, alig tudták eltartani a családot. Végül úgy döntöttek, hogy a gyerekeket teszik meg családfenntartónak, akiket kivezényeltek az utcára, hogy énekléssel, koldulással keressék meg a kenyérrevalót. Arlyn ekkor ismerte fel fiai tehetségét az előadó-művészetben.

Hollywoodi sikerek

Mikor a közösség vezetője, David Berg (aki előszeretettel nevezte magát Mózes Dávidnak) szexbotrányba keveredett, és Isten gyermekei szétszéledtek, a Bottom család visszatette székhelyét az Egyesült Államokba, és új életet kezdett. Ezt jelezvén új családnevet vettek fel - így lett belőlük Phoenix. Az új élet végképp a gyermekek tehetségének kiaknázásán alapult, ezért mindnyájukat egy ügynök kezébe adták. Hamarosan kaptak is munkákat, eleinte persze csak reklámfilmekben és tévésorozatokban. Bár Hollywood világa továbbra is távol állt a vegán család elveitől, a gyerekek hamar beolvadtak a filmszakmába. Joe Dante, River egyik első rendezője így emlékszik a fiúra: "Úgy tűnt, gyorsan szeretne felnőtté válni. Utálta, hogy még csak gyerek." (Dante az Űrrandevú című filmet készítette vele, melynek másik főszerepét a még szintén fiatal Ethan Hawke alakította.) A nagy kiugrást a következő alkotás, Rob Rainer Állj mellém! című munkája hozta meg River számára, mely azonnal tinisztárrá avatta. Lányok ezrei rajongtak érte, és fényképei (melyeket fanyalogva készített) díszítették sok kamasz hálószobájának falát. Három évvel később már Harrison Ford oldalán játszott az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag-ban, amit több abszolút főszerep követett. Ekkor, 19 évesen már több kábítószerrel is élt - főként a kokainnal -, mely az akkori Hollywoodban nem is volt szokatlan. Hogy hogyan kezdődött, már senki sem tudja, bizonyára marijuanával, de többen állítják, hogy heroinhoz sosem nyúlt, csak a halála napján. Mások szerint azonban, amikor Gus Van Saint elkészítette vele és Keanu Reevesszel az Otthonom, Idaho című filmjét, a forgatáson már heroinfüggő volt. Ezt a rendező a mai napig tagadja. Alakításán pedig semmilyen kábítószer hatása nem látszik, a kritikusokat és a közönséget egyaránt lenyűgözte. "Phoenix a komikus pátosz különleges minőségét adja hozzá a karakterhez.(...) Mintha egyenesen az agytekervényeibe látnánk bele, olyan tisztán mondja a mondatait" - írta róla a Washington Post, majd, hogy "Alakítása mélyen beleivódik a nézőbe, és kitörölhetetlen emélket hagy." Tény azonban, hogy Phoenix - aki akkor már Hollywood nagyra becsült ifjú csillaga volt, és egy új színész generáció előfutára (mely Johnny Deppet, Brad Pittet és Ethan Hawke-ot takarta, és Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire és Jake Gyllenhaal új hangját előlegezte meg) - éjszakáit mulatókban töltötte barátaival, és egyáltalán nem vigyázott magára.

A végzetes éjszaka

1993. október 30-án épp a Dark Blood című film forgatási fáradalmait próbálta kiheverni szállodai szobájában barátnőjével, Samantha Mathisszel (akit a The Thing Called Love című közös filmjük készítése közben ismert meg), öccsével, Joaquinnel, és húgával, Rainnel. Már ekkor magába szívott némi kokaint, és nagy hangoskodások közepette elhagyta a hotelt kis társaságával, hogy Johnny Depp Viper Room nevű mulatójában folytassa a Halloween estéjét. Hollywoodi sztárok ebben az időszakban több szórakozóhelyet is vásároltak és nyitottak Los Angelesben, nem is annyira az üzleti siker reményében, hanem sokkal inkább azért, hogy válogatott kompániával tölthessék az éjszakát. A Viper Room is ezek közé tartozott, vagyis leginkább Depp barátai és kollégái látogatták. Ezeket a szórakozóhelyeket rendesen ellátták drogokkal, főként egy J. R. fedőnevű díler emberei. River és a többiek 11 óra után érkeztek a Viper Roomba, és rögtön tárgyalásba kezdtek egy kábítószer-kereskedővel. Azt nem lehet tudni, hogy a sztár pontosan mit vásárolt, de vélhetően egy, az extasyhoz hasonló szintetikus anyagot. Mindenesetre nem volt elég neki, ezért háromnegyed egy óra tájban egy ismeretlen férfit követett a férfimosdóba, aki újabb szert adott neki. Barátai legközelebb akkor hallották a hangját, mikor már a férfival üvöltött, és azt kérdezte: "Mi a f.sz van ebben?" Rosszul volt, hányt és reszketett. Megpróbált visszatámolyogni a többiekhez, de nem sikerült eljutnia az asztalig. Valaki Valiumot adott neki, hátha az segít, de nem lett jobban tőle. Visszavitték a mosdóba, ahol vizet fröcsköltek az arcába. Hirtelen minden körülötte forgott, az egész mulatóban felfordulás támadt. River arra kérte a barátokat, hogy vigyék ki a friss levegőre. Miközben kifelé vonszolták, állítólag azt ordította barátjának, Johnny Deppnek: "Haver, én meghalok!" Kint sem hagyta abba a rángatózást, percenként rándult görcsbe a teste. Öccse, Joaquin visszarohant egy telefonkészülékhez, és tárcsázta a mentőket - a segélyhívás rögzített hangfelvétele később a média birtokába került, és mindenki hallhatta kétségbeesett könyörgését. River mindeközben a földön feküdt, teljesen kiszolgáltatva a Halloweenre beöltözött maskarás járókelőknek, akik azt hitték, egy csövest kerülgetnek. Joaquin visszatért a bátyjához, és beszélt hozzá, hogy ne aludjon el, ő azonban nem tudta nyitva tartani a szemét. Álomba zuhant és megnyugodott, abbahagyta a remegést. Mély és örök álom kerítette hatalmába, ahonnan már nem jöhetett vissza. Utolsó szavaival egy paparazzónak könyörgött, hogy ne fényképezze le, és anonimitásban tölthesse a szenvedés perceit. Kívánsága azonban nem teljesült: pár nappal később meggyötört arcának fényképe járta be az amerikai sajtót.

River Phoenix utolsó filmje (melynek forgatása idején a tragédia bekövetkezett) sosem készült el, és meglévő jelenetei sem kerültek nyilvánosságra. Utoljára tehát a The Thing Called Love című alkotásban mutatta meg magát a közönségnek, és aki ezt látta, szomorúan csóválta a fejét. Hollywood egyik legtehetségesebb ifjú sztárja soványan, piszkosan, összetörten játszott, zavaros tekintetét a földre szegezte, partnereivel csak ímmel-ámmal működött együtt. Utólag persze könnyű azt mondani, hogy előre látható volt, hogy a vesztébe rohan.
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!